Türkiye, deprem bölgesi olduğu için en önemli ihtiyacımız deprem ve ilk yardım çantasıdır. Çünkü Türkiye'deki bazı bölgeler fay hattının yoğun olduğu bölgeler olduğu için bizler için deprem ve ilk yardım çantasının hayatımızdaki önemli yeri her zaman için vardır.

İlk Yardım Çantasında Bulunması Gerekenler

Deprem bir doğal afet olarak hayatımızın bir parçası ve hazırlıklı ve hazırlıksız yapılmamak için ilk yardım çantası bulunması şarttır. 

Bu ilk yardım çantasında şunlar bulunur:

  • Korunmak ve sığınmak için çadır
  • Battaniye
  • Yedek kıyafetler
  • Bol miktar su
  • Yedek ilaçlar
  • Konserve yemekleri
  • Çakmak
  • Maske
  • Kolonya
  • Dezenfektan
  • Yağmurluk
  • Peçete, ıslak mendil
  • Özel kağıt evrak
  • El feneri
  • Para
  • Acil yardım gereçleri

Deprem ve ilk yardım için bulunması gereklidir.

İhtiyaçlar Deprem İçin Ne Yönde Lazım Olacak?

İhtiyaçlar deprem için en önemli yere sahip olan gereksinimler ve insanlar için önemli yönde etki eden eşyalardır. Çadır korunmak ve sığınmak için çok önemlidir. Battaniye ise, deprem kış aylarında olduğu zaman ısınmak adına lazım olan ihtiyaçtır. Yedek kıyafetler her zaman için günlük yaşam da lazımdır. En önemli temel gereksinimler olarak su ve yemek ihtiyacının bulunması şarttır. Çakmak ise, ateş yakıp soğuk havalarda ısınmak için lazım olacaktır. Şuan için salgınla savaştığımız için maske, dezenfektan ve kolonya bulunması önemli bir ihtiyaçtır. Yağmurdan korunmak için yağmurluk, maddi yönden ihtiyaçlar için en önemlisi de paradır. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda bir süre korunmak için hazırlıklı olmak gereklidir.

Neden Depreme Hazırlıklı Olmak Gerekiyor

Deprem bölgesinde yaşadığımız için hazırlıksız da yakalanılabilir. Bu durumda ihtiyaçlarımız doğrultusunda elimizden geldiği kadar deprem çantasını evde veya araba da bulundurmak gerekiyor. Bununla birlikte ilk yardım çantası da bulundurmak gereklidir. Acil durumlar olduğunda hemen müdahale etmek gerekebilir. Deprem bulunduğumuz bölge içinde olduğu için tedbirli olmak için elimizden geleni yapmamız gerekmektedir.

Deprem Anında ve Sonrasında Ne Yapılması Gerekiyor

Deprem anında ne kadar korksak bile öncelik olarak korkuyu bir kenara bırakıp soğukkanlı olmak gerekiyor. Bu durumda korkmak ve panikli hareketler yapmak sadece zamandan çalacaktır. Dolayısıyla farkında olmamız için bazı konularda bilinçli davranmakta fayda vardır. Deprem olduğu zaman kaçacak durum olmadığı için hayat üçgeni kurmak burada en önemli durumdur. 

Başımızı korumak için iki elimizle birlikte kitap, defter gibi malzemeleri kafamıza koyarak depremin sarsıntısı geçene kadar bu şekilde durmalıyız. Duvara sabitlenmemiş dolap, kitaplık gibi ağır olan eşyalardan uzak olmalıyız. Balkona kesinlikle çıkılmamalıdır ve asansör kesinlikle kullanılmamalıdır. Mutfakta ocak, fırın, doğalgaz gibi yanıcı maddeler kapatılıp oradan uzak olunmalıdır. Telefonlar acil olarak kullanılmalıdır gereksiz yere kullanılmamalıdır.

Deprem alanında dışarda olduğunuz zaman ise, yüksek binalardan uzak olmalı ve ağaçlar ve direklerden uzak durulmalıdır. Deniz kıyısının oralarda gezilmemelidir. Boş bir alana veya araziye kaçıp beklenmelidir.

Deprem sonrası ise, çevrenizde yardıma ihtiyacı olan kişilere yardımcı olun ve kırılmış çatlak binalara yaklaşmayın. Kendi güvenliğinizi önemseyin. Yıkıntı altında kalmışsanız eğer, kurtarma ekipleri sizi en kısa zaman içinde kurtaracağını bilin ve enerjinizi ve hareketlerinizi riske atacak durumlarda bulunmayın. Eğer hareket alanınız geniş ise kurtarma ekiplerine ses çıkarın ve kurtarılmak için kendi adınıza çaba gösterin. Ama çok dikkatli olun ve ne kadar korksanız bile kurtulacağınızı ve oradan çıkacağınızı unutmayın.

Son olarak ise, deprem hayatımızda bir doğal afet olduğu için bu doğal afete elimizden geldiği kadar tedbirli yakalanmak bizler adına daha iyi olacaktır. Dolayısıyla gerekli deprem çantası ve depreme dayanıklı konutlar tercih edilmeli ve dayanıksız olan konutlar şikayet edilmelidir. Kendi can sağlığımız adına her şeyi bilinçli yapmak bizleri hayata tekrar bağlayabilir. 

Diğer Blog Yazılarımız

Seyahat ve Spor Çantası Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Deri Çantaların Kullanımında Dikkat Etmemiz Gerekenler

Makyaj Kozmetik Çantası Alınırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Promosyon çanta imalatı hakkında blog yazıları https://promosyon-canta-imalati.blogspot.com/