Evrak çantası, dar ve sert taraflı bir kutu şeklinde, genellikle belge taşımak amacıyla kullanılan ve tutamağı olan çanta modelleridir. Örnek olarak avukatlar mahkemelere belge sunmak amacıyla evrak çantası kullanırlar. 

Diplomat, memur, ataşe (kültürel ataşe ve askeri ataşe), konsolos, iş adamları ve diğer beyaz yakalı çalışanlar da belge taşımak amacıyla evrak çantası kullanıyorlar. 1980’lerden başlayarak günümüze kadar evrak çantası kullanımı tablet bilgisayar ve dizüstü bilgisayarların taşınmasında da kullanılmaya başlandı. 

Evrak çantasına yerleştirilen evraklar çantanın sahip olduğu yapı sayesinde kırışmıyor ve oluşabilecek kötü görüntü engellenmiş oluyor. Belgelerin güvenliği de sağlanmış oluyor. Bilgisayar taşımak için de kullanabilen evrak çantalarının tasarımları belge taşıma odaklı evrak çantalara kıyasla farklılık gösteriyor.

Evrak Çantası Çeşitleri






Evrak çantaları, yapımlarında kullanılan malzemelere göre değişiklik gösterirler. 

Evrak çantası yapımında kullanılan bazı malzemeler şunlardır:

  • Vinil,
  • Deri,
  • Plastik,
  • İnce metal,
  • Dayanıklı kumaş.

Evrak çantasının kullanılması öngörülen alanlara göre, yapımında kullanılacak olan malzemeler seçilebilir.

Evrak Çantası Bölümleri

Evrak çantalarının bazıları yalnızca bir iç alana sahipken, akordeon bölümleri ve alt diğer bölümler bünyesinde küçük cepler de bulundurabilirler. Kumaş, vinil, deri veya bez evrak çantaları, içerisinde bulunan ana saklana alanının yanı sıra, dışarıdan da erişim sağlanabilen kılıf ya da ceplere sahip olabilirler. Kumaştan yapılan evrak çantalarında omuz askısında bulunabilir.

Evrak Çantalarında Güvenlik

Evrak çantası on dördündü yüzyıl içerisinde değerli eşya ve para gibi değerli eşyaları taşımak amacıyla kullanılan topaklı el çantalarının ardılı olarak göze çarpıyor. Bunun yanı sıra “bütçe” mali teriminin de kaynağı olarak adlandırıyorlar. 

Genel olarak evrak çantalarının dış cephesinde, içeriğindeki değerli malzemeleri korumak amacıyla bir kilit konuşlanmış bulunuyor. Günümüze yakın zamanlarda dizüstü bilgisayarların korunması amacıyla yastıklı iç keseler de eklenebiliyor. Evrak çantalarının dış-ön cephesinde bulunan kilitler, üretici firmalar veya sipariş usulü üretim yapan firma müşterilerinin isteği doğrultusunda şifreli veyahut anahtar kullanımıyla açılan kilitler halinde üretilebiliyorlar. 

Genel kullanımı yaygın olan kilitler, şifreli veya geçmeli kilitlerdir. Evrak çantası kullanımı alanları her ne kadar önceden belirlenmiş gibi görünüyor olsa da, akla gelebilecek her türlü alanda kullanıma uygun oluyorlar.

Evrak Çantası Modelleri

Genel hatları itibariyle evrak çantaları 4 farklı modelde üretiliyorlar.

Evrak çantası modelleri şunlardır:

  • Çekçekli evrak çantaları,
  • El evrak çantaları,
  • Bond tarzı (klasik) evrak çantaları,
  • Bölmeli evrak çantaları.

Laptop bölmesi içeren evrak çantaları, evrakların yanı sıra dizüstü bilgisayar ve tabletlerin taşınması için de uygundurlar. Görünüşleri bavula benzeyen çekçekli evrak çantaları, geniş iç alana sahip olmalarının yanı sıra kolaylıkla taşınabiliyor. En sık rastlanan evrak çantası türü klasik evrak çantalarıdır. Bu çantalar sert dış tasarım ve genellikle kilitli koruma sistemine sahipler. El evrak çantaları ip askısı yerine tutma askısıyla kullanılırlar. Klasik evrak çantalarına oranla daha küçük ebatlarda üretilen bu çanta modelleri, birden fazla kullanım bölümüne sahiptir.

Evrak Çantası Fiyatları

Evrak çantası fiyatları, içerisinde bulunan özelliklere göre değişkenlik gösterebiliyor. Üretiminde kullanılan materyaller, evrak çantasının kullanım süresini ve kalitesini belirliyor. Üretiminde deri kullanılan evrak çantası modelleri daha dayanıklı oluyor. Çantaların tarzları, fiyat belirlenmesinde etkili olan bir diğer faktördür. Spor tarzda üretilen çantalar, kumaş vb. tekstil malzemeleri kullanımıyla yapılıyor.

Çantada bulunan kullanım bölmesi sayısı arttıkça fiyat da yükseliyor. Az sayıda kullanım bölmesi olan evrak çantaları, çok sayıda bölmeye sahip çantalara oranla daha uygun fiyatlandırılıyor. Evrak çantası üretimi yapan öncül markalar da, fiyatlar konusunda aza indirgenemeyecek kadar etkili bir rol oynuyor.